01.06.2022
Saaran valmistuessa lukiosta hänen ei ollut tarkoitus viettää välivuotta. Välivuodelle hän kuitenkin päätyi, sillä Saara ei osannut päättää selkeää jatko-opintopaikkaa, eikä Saara halunnut menettää ensikertalaisen asemaa yhteishaussa. Se olisi saattanut myöhemmin vaikeuttaa korkeakouluun pääsyä.
Saara koki ulkopuolisia paineita opiskelupaikan löytämisestä. Tämä vaikutti myös välivuosien viettotapoihin ja ehkä siksi hän opiskeli niin monipuolisesti välivuosinaan. Ensimmäisen välivuoden Saara käytti avoimen yliopisto-opintojen ja töiden teon parissa. Lukiosta valmistumisen jälkeen hän oli kesätöissä kaupassa, jossa sai jatkaa töiden tekoa myös sesonkimuotoisesti. Palkalla pystyi rahoittamaan elämistä ja opintoja. Töistä sai myös monipuolisempaa kokemusta, kun osaaminen karttui työtehtävien hieman vaikeutuessa. Tämä opetti sinnikkyyttä ja vastuunkantokykyä.
Avoimessa Saara opiskeli melkein “tavallisen yliopisto-opiskelijan" tapaan. Hän kävi yliopistolla luennoilla, syömässä opiskelijaravintoloissa ja suoritti kurssit hyväksytysti. Mutta suuremman opiskelijaporukan väliset suhteet ja yhteenkuuluvuuden tunne jäivät kokematta. Opinnot kuitenkin menivät hyvin eteenpäin, ja Saara suoritti 25 op biologian perusopintokokonaisuuden. Opinnot olivat mielenkiintoisia, mutta eivät ehkä kuitenkaan täysin Saaran unelma-alaa. Nämä avoimen opinnot selkiyttivät Saaran tulevaisuuden opintoja sen verran, että ala ei ollut ainakaan kärjessä tulevissa yhteishauissa.
Toisen välivuoden aikana Saara mietti edelleen opiskeluvaihtoehtojaan ja päätti lähteä kansanopistoon opiskelemaan lukuvuoden ajaksi. Siellä hän opiskeli muun muassa lukion oppimäärän kemiasta, jota ei aikaisemmin ollut opiskellut ollenkaan. Saara kirjoitti kemian, saaden ylioppilaskokeesta arvosanan M, mikä oli hänen mielestään ihan hyvä suoritus, aloitettuaan nollasta. Kansanopistossa hän osallistui myös VAKAVA -valmennukseen ajatellen kasvatusalojen pääsykokeita.
Yhteishaun aikaan Saara oli hieman harmissaan, kun ei ollut vieläkään löytänyt sitä unelmiensa opiskelupaikkaa, vaikka oli viettänyt jo kaksi välivuotta. Alanvalinnan apuna Saara sai tukea tutulta opinto-ohjaajalta, joka auttoi erilaisilla metodeilla rajaamaan potentiaalisia aloja. Koska tahto päästä opiskelemaan oli suuri, lopulta hän haki pääosin erilaisiin kasvatustieteiden koulutuksiin, mutta biologia roikkui vielä mukana viimeisenä oljenkortena.
Saara pääsi ykkösvaihtoehtona olleeseen kasvatustieteen koulutusohjelmaan ja on pitänyt alan opinnoista. Opiskelijayhteisöön kuuluminen on ollut erityisen mukavaa, sekä tietenkin hyvät opiskelijaedut. Saara on ottanut sivuaineekseen aikaisemmin suoritetun biologian perusopintokokonaisuuden, mikä on keventänyt kandivaiheen opintomäärää.
Saara on tyytyväinen tämänhetkiseen elämäntilanteeseensa, vaikkei vieläkään tiedä mikä olisi hänen unelmien alansa tai mitä työtä hän haluaa tehdä aikuisena. Saara pitää vaihtoehtonsa avoimena ja nauttii nykyhetkestä.
Saaran terveiset välivuotta viettävälle/harkitsevalle:
– Välivuosien aikaiset kokemukset kasvatti ja antoi sellaista kokemusta, joita edelleen hyödyntää arjessa. Ne myös valmisti tulevia opintoja varten, ja oli kiva saada pieni hengähdystauko monien opiskeluvuosien jälkeen. Eikä se haittaa, jos ei tiedä elämässä vielä suuntaansa opiskeluiden tai töiden suhteen. Kaikki selviää ajallaan, ja ei ole oikeasti kiire aikuisuuden oravanpyörään!
Martta ei suunnitellut välivuotta, mutta tilanne muuttui.
Lue lisääAino suoritti lukion 3,5 vuodessa, jonka jälkeen hänellä oli puolikas välivuosi, jolloin hän työskenteli apuohjaajana iltapäiväkerhossa. Päätös lukion pidentämisestä syntyi, kun Aino halusi lisäaikaa kirjoituksiin valmistautumiseen.
Lue lisääEve päätti viettää lukion jälkeen välivuoden, sillä monet alat kiinnostivat, mutta mikään ei ollut ylitse muiden. Eve tiesi, että välivuosien aikana hän haluaa tehdä töitä, matkustella ja elää tapahtumarikkaita nuoruusvuosia.
Lue lisää