Opiskele eteenpäin, täydennä tai kokeile

Miksi opiskella välivuodella?

 • Opiskelumahdollisuuksia välivuodelle on useita. Täydennätkö tai korotatko omia ylioppilastutkinnon arvosanoja? Vai aloitatko opinnot Avoimen korkeakoulun kautta? Käytkö kursseja kansanopistossa?
 • Ylioppilastutkinnon arvosanojen nosto tai kirjoitettavien aineiden täydentäminen välivuoden aikana voi auttaa sinua lähemmäs omia tavoitteitasi. Ilmoittaudu kirjoituksiin omaan oppilaitokseesi, määräaikojen puitteissa.  
 • Avoimen korkeakoulun opinnot ovat täsmälleen samoja, mitä tutkinto-opiskelijoilla. Pääset siis kokemaan aidon tunnelman ja työmäärän, mitä korkea-asteen opiskelu myöhemmin vaatii. Tämä on siis oiva mahdollisuus kokeilla miltä eri alojen opinnot tuntuvat - menettämättä ensikertalaisstatusta korkeakouluhaussa.
 • Suoritetut opintoja voit aikanaan hyväksilukea, kun pääset varsinaiseksi opiskelijaksi.  Korvaavuuksista vastaa aina vastaanottava korkeakoulu.
 • Opiskelu avoimessa saattaa auttaa myös huomaamaan sen, jos opinnot eivät olekaan sitä mitä halusit ja ehdit pohtia vielä muita vaihtoehtoja.
 • Yksi reitti korkeakouluun on opiskella avoimen yliopiston tai ammattikorkeakoulun kautta tarpeeksi opintoja ja päästä varsinaiseksi opiskelijaksi ilman pääsykokeita. Se, mikä määrä kullakin alalla opintoja vaaditaan, vaihtelee paljon, eikä kaikilla aloilla ole mahdollista päästä avoimen opintojen kautta varsinaiseksi opiskelijaksi. Tutustu valintaperusteisiin Opintopolku.fi -palvelussa. 
 • Yhteishakuja, joissa haetaan korkeakouluopintoihin, järjestetään vuodessa yhteensä kolme kertaa. Kaksi yhteishakua on keväisin. Ensimmäisessä haetaan vieraskielisiin sekä Taideyliopiston koulutuksiin. Toinen kevään yhteishaku on suurin ja siinä haetaan valtaosaan koulutuksista, sillä haussa ovat suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset. Kolmas yhteishaku on syksyisin, jolloin haetaan tammikuussa alkaviin koulutuksiin.

 

Mitä ja missä opiskella välivuodella?

 • Avoimen korkeakouluopintoja on tarjolla lähes kaikilta aloilta ja kaikista korkeakouluista. Niihin tutustuminen ja ilmoittautuminen voi vaatia pientä salapoliisityötä. Tiedon löydät avointen korkeakoulujen omilta sivuilta.
 • Avoimen opinnot ovat yleensä maksullisia ja niiden suuruus vaihtelee, vaikkakin ovat kohtuullisia.
 • MOOC -kursseja (Massive Open Online Courses) voit suorittaa Digikampuksen kautta Moodle-pohjaisessa opiskeluympäristössä. Opintojaksoja on aikataulutettuja ja omaan tahtiin opiskeltavia. Tutustu kurssimateriaaleihin verkossa ja katso, kiinnostutko. MOOC-kurssit ovatkin helppo ja ilmainen tapa tutustua korkeakoulun opintoihin.
 • Asumalla ja opiskelemalla kansanopistossa, voi suorittaa esimerkiksi jonkin yliopistossa opiskeltavan aineen perusopinnot tai kahdet. Kansanopisto-opinnoilla on se hyvä puoli, toisin kuin esimerkiksi avoimen korkeakoulun opinnoilla, että niiden suorittamiseen voidaan myöntää opintotukea, jos opinnon katsotaan päätoimisiksi. Tämä kannattaa kuitenkin tarkistaa aina kansanopistokohtaisesti.
 • Myös kesäyliopistojen kautta on mahdollisuus suorittaa mm. avoimen yliopiston opintoja. 
 • Opiskelua välivuonna on myös pääsykokeisiin valmistautuminen. Osa saattaa valmistautua pääsykokeisiin erilaisten valmennuskurssien avulla. Niistä löydät tietoa verkosta.
 • Ammatilllisen tutkinnon suorittaminen lukion jälkeen on myös yksi vaihtoehto. Voit saada tehtyä tutkinnon jopa alle kahdessa vuodessa. Opiskelijalle on myös mahdollisuus korottaa hyväksiluettuja lukiokursseja tenttimällä ne ammatillisten kriteerien pohjalta. Näin voit hankkia hyvää ammatillista osaamista ja saat ammatin.

 

Jäikö jokin mietityttämään? Me autamme! Lisätietoa löydät Ota yhteyttä -sivulta.

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista