Mikael. Diplomi-insinööriksi opiskelemaan intin jälkeen

08.12.2023

Lukion kakkosluokalla yliopistolla käynti ja diplomi-insinöörikoulutuksiin tutustuminen herätti kiinnostuksen selvittää alaa tarkemmin. Vaihtoehdoksi lääkiksen sijaan nousi Tuotantotalous ja sen mahdollisuudet. 

Abisyksynä Mikaelin ylioppilaskirjoitusten tuloksissa kaksi alustavaa laudaturia muuttui arvioinnissa eximioiksi. Biologian alustavat pisteet laskivat yli 10 pistettä ja englanti tipahti juurijajuuri laudatur -rajan alle.

Kaksi eximiaa teki selväksi sen, että lääkis vaatisi käytännössä arvosanojen nostoa.

– Siinä vaiheessa pohdin vielä lääkiksen ja tutan välillä.  Mietin opon kanssa, pidentääkö lukion suoritusaika kolmeenjapuoleen vuoteen että sais korotettua. Keväälle en olis pystynyt ilmoittautumaan bilsan uusintaan, kun oli jo fysiikka ja kemia tulossa. Lopulta en pidentänyt.

– Kun kaikki liittyy kaikkeen, ajattelin, että sama mennä sitten tarvittaessa valmistumisen jälkeen syksyllä uusimaan. Inttiin olin lähdössä vasta sitä seuraavan vuoden heinäkuussa, kun kutsunnoissa käydessä olin vielä miettinyt kolmeapuolta vuotta ja jopa uusimisia vielä senkin jälkeen.

Abitalvena Mikaelin suunnitelmista lääkis tippui lopullisesti pois. Tähtäin olisi kevään kirjoituksiin panostus ja yhteishaun tekemättä jättäminen, kunnes lopulliset arvosanat selviäisivät.

– Ne syksyllä saadut eximiat ei DIA-valinnassa meinanneet mitään, vain ne pelkät kevään aineet.

Mikaelin panostus kantoi hedelmää. Kevään kirjoituksista kerätty LLEM-saldo toisi   todistusvalinnalla paikan tuotantotaloudesta Mikaelin haluamasta yliopistosta, kunhan vain haun aikanaan tekisi.

Suunnitelmana oli ollut, että syksy menisi töitä tehdessä ja kirjoituksia uusiessa, tarvittaessa vielä seuraavana keväänäkin. Käytännössä varma opiskelupaikka taskussa kuitenkin muutti suunnitelmia. Töitä oli löytynyt jo abikevääksi läheisestä autovuokraamosta. Syksyyn mennessä ne työt alkoivat maistua puulta. Mikael sai armeijaan lähtöä aikaistettua puolella vuodella, jo tammikuulle. Välivuosi kutistuikin vastoin kaikkia odotuksia puolikkaaksi.

 – Eihän ne työhommat mitään rakettitiedettä olleet. Rahaa niistä kuitenkin sai ja työporukka oli mukava. Intissä sanoin heti alkuun, etten aio olla täällä kuin 6 kuukautta, kun opiskelujen aloitus painaa päälle. Tulin kuitenkin valituksi hommiin, jotka edellytti 9 kk palvelua. OK – fine.

– Tein haun ja pääsin. Ei siinä pelivaraa ollut paljoakaan. Sain aika tarkkaan ne pisteet, jotka sisäänpääsyyn sit vaadittiin. Sehän riittää. Oli siellä toki varavaihtoehtona tuotantotalous eri yliopistosta.

– Oli vähän säätöä yliopiston aloittamisen kanssa. Olin lomilla muutaman päivän yliopiston aloittamisen aikaan, otin vastaan solun ja muuta. Sit palasin hetkeksi inttiin ja sit kotiutumisen jälkeen) täysillä kohti opiskelijaelämää. Ehkei ollut paras tapa hoitaa hommat, mutta niin ne tuli hoidettua.


Mikaelin terveiset välivuotta viettäville/harkitseville: 

– Suunnitelmat vaihtuu. Siihen pitää vaan sopeutua. Liian tarkasti ei pidä suunnitella.

Muita välivuosikokemuksia

Vieno. Neljän pääsykokeen kautta yliopistoon

Välivuosi oli suorituskeskeiselle Vienolle odottamaton asia. Sen aikana Vieno pääsi kuitenkin toteuttamaan unelmansa pianonsoitosta ja paljon muuta.

Lue lisää

Elias. Pääsykokeella tietotekniikan DI-opintoihin

Kahden välivuoden aikana löytyi ala, jota opiskelemaan Elias halusi.

Lue lisää

Emilia. Opettajasta juristiksi avoimen yliopiston kautta

Välivuosien ja kovan työn avulla juristiksi.

Lue lisää
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista