Aleksi. Hallintotieteitä, johtamista ja johtamisen psykologiaa opiskelemaan parin välivuoden jälkeen

27.05.2022

Aleksi valmistui lukiosta neljään vuoteen ja tiesi haluavansa jatkaa korkeakouluopintoihin. Valmistumisen kynnyksellä hänellä ei kuitenkaan ollut selkeää näkemystä siitä, mille alalle haluaisi opiskelemaan. Heti lukion jälkeen opiskelupaikan saaminen ei edes tuntunut välttämättömälle, sillä hän tiesi jo yhden välivuoden koittavan asepalveluksen vuoksi. Hän silti haki opiskelemaan muun muassa kasvatustieteitä, mutta yliopiston ovet eivät auenneet. Kesän aikana Aleksi aloitti armeijan, joka kuitenkin vaihtui keskeytymisen jälkeen siviilipalvelukseksi. Siviilipalveluksen hän suoritti seurakunnalle.

Seuraavassa yhteishaussa Aleksi haki opiskelemaan taas eri aloja kuten kauppatieteitä, suomen kieltä ja kirjallisuutta sekä edelleen kasvatustieteitä. Tällä kertaa Aleksi sai paikan kauppatieteistä, mutta jätti ottamatta paikan vastaan. Jälkeenpäin hän pohti, että taisi pelätä ensikertalaisuuden menettämistä alalle, josta ei olisi ollut aivan varma.

 – En tiiä, mikä siinä harasi vastaan. Ei jotenki vaan ollu semmonen kauppistelufiilis. Olin sillee, että katon vielä yhden vuoden, että seuraavana vuonna mennään sitten sinne kouluun minne päätyykään. Halusin siinä pitää vielä semmosen harkitun välivuoden.

Toisena välivuotena Aleksi teki luokanopettajan sijaisuuksia, muutti pois kotoa ja sai mieluisan työpaikan myyntialalta. Lukion jälkeen alkanut pohdinta jatkui siitä, missä tulevaisuudessa haluaisi opiskella ja mitkä olisivat omat mielenkiinnon kohteet. Hän kyseli paljon kavereidensa opiskelukokemuksista ja haki avoimin mielin tietoa eri aloista. 

Kolmannella hakukerralla hän tiesi eniten haluavansa tälle nykyiselle alalle, jota pääsikin sitten opiskelemaan. Yhteiskuntatieteet ja johtaminen olivat kiinnostaneet Aleksia ja kavereiden kokemukset kyseisistä opinnoista vahvistivat tuntemuksia. Nyt hän on tyytyväinen, että vietti välivuosia, vaikka olikin ottanut vähän paineita siitä, että takana oli valmiiksi keskimääräistä pidemmät lukio-opinnot ja välivuosia ennen kuin siirtyisi korkeakouluopintoihin.

– Parasta välivuosissa oli, kun sai makua työelämästä ja kerkesi pohtia kokonaisvaltaisesti kaikkia aloja sekä mitä yhteishaun jälkeen tapahtuu. Fuksisyksynä kun hyppäsi yliopistoon ni hoksasi, että siellähän on kaikenikäisiä, vaikka alkuun pelotti, että olisi vanhimmasta päästä välivuosien jälkeen. Lopulta yllätti, että olikin nuorimmasta päästä. Ei ois ollut mikään kiire, eikä jäänyt jälkeen. Mutta jos jotain välivuosissani tekisin toisin, niin olisin säästänyt rahaa varmaan enemmän.

Aleksin terveiset välivuosia viettävälle/pohtivalle: 

– Ei oikeesti oo kiire, ainakaan iän puolesta. Korkeakoulumaailmassa on niin monen ikäisiä ja eri taustoilla olevia, että siellä kyllä samaan lounaspöytään mahtuu kaikki.

Ja sitten se, että opintoihin on tärkeä löytää aihe, joka innostaa. Ei kannata mennä kouluun vain titteleiden takia. Mieluummin käyttää aikaa lukion jälkeen esim. vuoden tai kaksi perehtymään, mikä aidosti kiinnostaa. Sit sen jälkeen on ainakin itsellä ollut selkeempi ja motivoituneempi olo opintoihin. Jos en olisi välivuosia käyttänyt itseni kehittämiseen niin ei nyt menisi ehkä niin hyvin mitä nyt menee.  

Muita välivuosikokemuksia

Venla - kahden välivuoden jälkeen kätilöopintoihin

Venlaa kolmen vuoden opiskeluputki lukiossa oli alkanut tympäistä. Hyvät arvosanat lukion alkaessa liukuivat vähitellen alaspäin. Kirjoitukset menivät kuitenkin kirkkaasti läpi tasaisella rivillä Beetä ja Ceetä.

Lue lisää

Myy. Työnteon kautta sosionomiksi (AMK) opiskelemaan

Myy valmistui lukiosta ylioppilaaksi kolmen ja puolen vuoden aherruksen jälkeen ja vietti puolitoista vuotta lukio- ja korkeakouluopintojen välillä. Hän opiskelee nyt ensimmäistä vuotta ammattikorkeakoulussa sosionomiksi (AMK).

Lue lisää

Eve. Välivuosien aikana löytyi unelmien ala, liikuntabiologia

Eve päätti viettää lukion jälkeen välivuoden, sillä monet alat kiinnostivat, mutta mikään ei ollut ylitse muiden. Eve tiesi, että välivuosien aikana hän haluaa tehdä töitä, matkustella ja elää tapahtumarikkaita nuoruusvuosia.

Lue lisää
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista