Martta. Englannin kieltä opiskelemaan Australian kautta.

16.11.2022

Martta ei suunnitellut viettävänsä välivuotta. Abivuonna hän haki opiskelemaan historiaa ykkösenä ja englannin kieltä kakkosena.   

Syksyn kirjoitukset olivat tuottaneet Martan pettymykseksi magnat englannista ja historiasta, vaikka omat odotukset olivat molemmista korkeammalla. Jo kevään kirjoituksiin ilmoittautuessa Martta mietti, että uusimaan hän ei ryhdy, vaan pyrkii pääsykokeilla yliopistoon.  

Mieli kuitenkin muuttui jo ennen pääsykokeita. 

– Mun piti pyrkiä lukemaan historiaa, mut sit tuli pääsykokeiden aika. En edes mennyt niihin. Mä olin sillä tavalla, että mä haluunkin lukemaan enkkua, kun osaan sitä hyvin, vaikka kirjoitukset ei sujunu odotetusti. No, okei menin sit pääsykokeisiin, mut sinä vuonna pisterajat oli niin korkeet, etten pääsykokeella päässy. 

Martta oli abikeväästä alkaen tehnyt osa-aikaisia töitä, osin yhtä aikaa, osin limittäin.  

– Olin kesähotellin vastaanotossa ja välillä sen kahvilassa. Sit mä olin kanssa golf-kentän vastaanotossa. Sellasta, mitä nyt vaan sai. 

Kesätyöt loppuisivat aikanaan, eikä sen jälkeisiä suunnitelmia ollut muuta kuin pyrkiä englannin kieltä opiskelemaan uudelleen. Martta alkoi kesällä pohtia kahta vaihtoehtoa, joko kansanopistoon asumaan ja tekemään avoimen yliopiston opintoja tai Australiaan Working Holidaylle. Jälkimmäinen vei voiton.  

Syksyn ensimmäisten lehtien tippuessa Martan tennarit suuntasivat Helsinki-Vantaan kentälle. Määränpäänä oli Sydney ja tarkemmin sen kupeessa oleva pienempi kaupunki, jossa asui sukulaisia. Heidän kanssaan oli sovittu, että Martta oleskelee siellä tovin ja laatii paikan päällä tarkempia suunnitelmia jatkolle.  

– Olin ekaa kertaa elämässäni matkustamassa minnekään yksin ja sit toiselle puolelle maailmaa. Se fiilis oli mieletön. Yhtä aikaa pelotti ja olin innoissani. 

Hetken tuumimisen jälkeen Martta lensi eteenpäin pohjoiseen, Cairnsiin ja sen lähistöltä ensimmäiseksi työpaikaksi valikoitui farmi. Työtehtävät koostuivat erilaisista maataloustöistä, kuten vihannesten pakkaamisesta. Työ oli usein raskasta ja yksitoikkoista. Parasta oli kuitenkin muihin samanhenkisiin nuoriin tutustuminen, joiden kanssa viettää vapaa-aikaa ja reissata lähistöllä.  

Muutaman kuukauden farmilla työskentelyn jälkeen Martta suuntasi parin uuden ystävänsä toiselle paikkakunnalle. Pohjoisesta Australiasta löytyi avustavia tehtäviä kahvilasta, josta Martalla oli työkokemusta jo Suomesta. Tällä tavoin Martta vietti seuraavat kuukaudet, vaihtaen paikkakuntia ja työtehtäviä muutaman kerran. Tavoitteena ollut Australian kiertäminen kutistui lopulta kahden osavaltion alueilla reissaamiseen. 

– Elämä siellä oli huoletonta, mut tottakai siihen osui ikäviäkin hetkiä. Ei mulla ollut tarkoitus olla siellä kuin se about 8 kuukautta, et ei ollu tarkoituskaan sinne jäädä. --- Kyllä se opiskelemaan pääsy kolkutti takaraivossa koko ajan. Mä puhuin siellä tietty englantia ja ostin pokkareita, joita lueskelin. Et opettelin kieltä ihan tarkoituksella. Kielitaito oli jo sinne mennessä hyvä, mutta se parantu aivan älyttömästi. Oli tosiaan tarkotus matkustaa Australiassa enemmänkin, mutta ei vaan ehtinyt. Jäipä sit seuraavaan kertaan. 

Toukokuussa koitti paluu Suomeen. Pääsykokeilla Martta pääsi haluamaansa yliopistoon englannin kieltä opiskelemaan ja muutti opiskelija-asuntoon. Opinnot ovat sujuneet hyvin ja hän kertoo nyt tutkivansa yliopistonsa vaihtomahdollisuuksia Australiaan tai Uuteen Seelantiin. Kuulemma pitäisi päästä ystäviä moikkaamaan.   
 

Martan terveiset välivuotta viettäville/harkitseville:  

– En oo ollut sellainen henkilö, joka suunnitteli liikaa elämäänsä, et enemmän päivä ja viikko kerrallaan. Välivuoden aikana oli pakko vähän opetella. Paperitöitä piti hoitaa ennen lähtöä, varailla lentoja ja muuta. Jos mä nyt lähtisin Working Holidaylle, suunnittelisin ja ottaisin enemmän selvää. Mut selvis näinkin. Ja se farmityö ei ollut mitään herkkua. Mut onpahan sekin koettu. Jos välivuosi tulee, ottakaa selvää Working Holidaysta. Jos kiinnostaa, niin suunnitelkaa ja lähtekää. Suosittelen. 

Muita välivuosikokemuksia

Iiris. Psykologiaa opiskelemaan välivuoden jälkeen

Iiris jätti abikeväänä yhteishaun tekemättä ja valitsi välivuoden ja työskentelyn sinä aikana.

Lue lisää

Riina. Useiden välivuosien kautta kasvatustieteisiin

Lukion jälkeen Riina ei tiennyt lainkaan mitä haluaisi lähteä opiskelemaan. Yliopistotarjonnasta kiinnosti laajasti moni ala, eikä selvyyttä ajatuksiin tullut ensimmäisenä hakukeväänä.

Lue lisää

Emilia. Kauppatieteistä kohti kasvatustieteitä

Emilian tarina opiskelupaikan löytämisestä osoittaa kuinka tärkeää on seurata unelmiaan ja edetä kohti omannäköistä elämää. Hänen kokemuksensa korostavat itselleen armollisuuden tärkeyttä ja sitä, että mieli saa muuttua.

Lue lisää
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista