21.06.2022
Vieno haki ylioppilaskeväänään opiskelemaan biologiaa, liikuntapedagogiikkaa ja luokanopettajaksi. Kirjoitusten jälkeen edessä oli kahden viikon ihana aurinkoloma Kreikassa. Siellä Vieno luki myös hieman pääsykokeisiin rannan paahteessa. Sen jälkeen alkoi omatoiminen valmistautuminen liikuntatieteellisen pääsykokeisiin.
Hän oli selvitellyt edellisen vuosien pääsykoetehtäviä sekä kysellyt tehtävistä jo sisään päässeiltä opiskelijoilta. Vieno oli harrastanut lapsuudessaan ja nuoruudessa useampia liikuntalajeja.
– Opettelin pääsykokeita varten perhosuinnin sekä rullasuksihiihdon, jotka ovat omat taiteenlajinsa, ja siitä ne taidot vähitellen lähtivät jouhevoitumaan. Olin harrastanut alakoulun telinevoikkakerhossa aikanaan perusvoimistelua. Abikeväänä tulikin aika aloittaa uudelleen mm. puolivoltin harjoittelu pääsykokeita varten, kuuden vuoden tauon jälkeen.
Vienolla oli samana keväänä edessä kolmet pääsykokeet. Tuloksena kaukaiset varasijat kaikkiin vaihtoehtoihin. Edessä oli uusi tilanne: välivuosi. Asia oli ”suorituskeskeiselle” Vienolle aika shokki. Hän ei ollut ehtinyt valmistautua kaikkiin pääsykokeisiin kunnolla, sillä päivät hän oli ollut kesätöissä.
– Mietin, mitä nyt teen? Mitä vaihtoehtoja minulla on? Tarvitsen aikalisän.
Kokosin vaihtoehtoja: menenkö ammattiopistoon, avoimeen yliopistoon vai töihin?
Vieno halusi toteuttaa ainakin välivuotenaan pienen unelman: pianotunnit. Lisäksi hän piti kansalaisopistossa jumppaa kerran viikossa, opiskeli avoimessa yliopistossa sekä toimi luokanopettajan sijaisena. Välivuosi teki hyvää, sosiaaliset verkostot lisääntyivät ja tuli uusia taitoja. Yo-tutkinnossa oli pari korkeaa arvosanaa ja muutama C sekä yksi M., mutta niiden korottamiseen Vieno ei ryhtynyt.
Välivuoden jälkeen Vieno kävi kolmen valintakokeen sijaan nyt enää vain yhdessä valintakokeessa ja pääsi yliopistoon opiskelemaan opinto-ohjaajaksi. Hän aloitti ensimmäisenä vuonna opinnot sosiologian, biologian, psykologian, erityispedagogiikan, kasvatustieteiden ja ohjauksen parissa. Hän halusi tutustua useampiin aineisiin vapaan sivuaineoikeuden myötä. Näistä aineista myöhemmässä vaiheessa jäivät pois sosiologia ja biologia, sillä ne eivät tuntuneet omimmilta.
Vienon terveiset välivuotta viettäville/harkitseville:
– Uravalinta vaatii toisilta nuorilta enemmän aikaa kuin toisilta, anna aikaa itsellesi. Toisen asteen opintojen jälkeen ei ole niin kiire, yhteiskunta ja koululaitos asettavat omia vaatimuksiaan. Voit avoimessa tai aikanaan korkea-asteella kokeillakin eri aineita ja katsoa, mihin oma suunta vie. Toteuta myös muita kuin koulutusunelmia välivuoden aikana.
– Nykyisin on ohjauspalveluja välivuoden viettoon. Voit hyödyntää esimerkiksi tämän Välivuosi-portaalin chat-palvelua ja jutskata opo-opiskelijoiden kanssa matalalla kynnyksellä, millaisia kokemuksia heillä oli.
Martta ei suunnitellut välivuotta, mutta tilanne muuttui.
Lue lisääAino suoritti lukion 3,5 vuodessa, jonka jälkeen hänellä oli puolikas välivuosi, jolloin hän työskenteli apuohjaajana iltapäiväkerhossa. Päätös lukion pidentämisestä syntyi, kun Aino halusi lisäaikaa kirjoituksiin valmistautumiseen.
Lue lisääKaisa lähti lukiosta ammattiopistoon opiskelemaan ratsastuksenohjaajaksi. Päätös tuntui siinä hetkessä oikealta, mutta jo vuoden aikana Kaisalle kuitenkin valkeni, ettei hän haluakaan rakkaasta harrastuksesta itselleen ammattia.
Lue lisää