Otto. Tietojärjestelmätieteisiin kahden välivuoden jälkeen

06.06.2022

Oton kolmen vuoden lukiouurastuksen palkintona oli valkolakki ja EMMMCC-rivi. Se ei kuitenkaan aivan riittänyt suoraan sisäänpääsyyn, Oton haluaman yliopiston tietojärjestelmätieteen ja kauppatieteiden opintoihin. Sisään pitäisi mennä pääsykokeilla.   

– Pääsykokeisiin valmistauduin enemmän kuin kirjoituksiin (nauraa). Etsin edellisten vuosien pääsykokeita, kävin ne läpi, laskin laskuja ja tein tehtäviä. Pitkä matikka auttoi siinä, vaikkei kirjoituksissa siitä tullut kuin C. 

Matkustin edellisenä iltana koepaikkakunnalle ja yöksi hotelliin. Koe aika meni hyvin ja olin varma, että sisällä ollaan. Sit tuli Opintopolkuun tulos ja olin neljännellä varasijalla. Se oli järkytys. Muillakin oli koe siis mennyt hyvin. Ajattelin, että mitä hittoa! Jäinkö rannalle? Kaverit sit tsemppasi, että ootat vaan rauhassa. 

Meni joku päivä ja aamulla avasin puhelimen. Kilahti sähköposti, että onneksi olkoon, olet tullut valituksi. Oli kyllä aika voittajan olo! Otin paikan vastaan heti. Raha ja tietotekniikka kiinnostivat ja kiinnostavat edelleen. Siksi tämä koulutus. 

Otto oli palloillut SM-tasolla eräässä joukkuelajissa. Abivuonna pelit eivät olleet oikein sujuneet, koska lukion, urheilun, pelimatkojen ja vapaa-ajan yhdistäminen oli ollut haastavaa.  

Otto oli saanut kutsunnoissa määräyksen armeijaan tammikuun lähtöön. Nyt olisi koko syksy aikaa panostaa urheiluun ja etsiä kylkeen töitä. Yliopistolle hän oli ilmoittanut aloittavansa opinnot vasta armeijan jälkeen.  

Syksyn puolikkaan välivuoden ajan pelit sujuivat todella hyvin. Pettymys sen sijaan oli, että töitä ei Otolle löytynyt, lyhyitä työkeikkoja lukuun ottamatta. Syyksi hänelle kerrottiin, että hän kuitenkin kohta lähtisi armeijaan.   

Otto oli etukäteen miettinyt hoitavansa armeijan puolessa vuodessa ja siirtyvänsä syksyksi yliopisto-opiskelijaksi. Suunnitelmat muuttuivat, kun Otto ilmoitti halukkuutensa johtajakoulutukseen. Yliopistolle piti ilmoittaa taas, että opinnot alkavat vasta armeijan jälkeen.  

Toinen puolikkaan välivuoden aikana, armeijan jälkeen, Otto löysi heti töitä tehtaasta kokoonpanotöistä, keräsi rahaa ja valmistautui muuttoon opiskelupaikkakunnalle.  

– Armeijassa parin viikon jälkeen päätin, et meen niin pitkälle ku rahkeet riittää ja RUKkiin pääsin. Ja armeijan alkaessa ilmoitin valmentajalle, että nyt loppui pelit. En enää halunnut hajottaa itseäni joka suuntaan, niinku lukioaikana olin tehnyt. Ei kiinnostanut lähtee bussilla toiselle puolelle Suomee pallon perässä, kun pääsee lomille.  

Sit paiskin hommia reilu 7 kuukautta armeijan jälkeen. Taskut oli täynnä rahaa kun opinnot alkoi. Ostin läppärin, kämppään kalusteita ja fuksivuonna tuli osallistuttua aika moneen rientoon (nauraa). Et mulle ne puolikkaat välivuodet oli eka lepoa ja sit se toinen puolikas rahan keräämistä.

Oton terveiset välivuotta viettävälle/harkitsevalle: 

Suunnitelmat saattavat muuttua välivuoden aikana. Pidä suunnitelmasi joustavina! 

Muita välivuosikokemuksia

Sami. Liikunnanohjaaja (AMK) -opintoihin välivuosien kautta

Lukiossa Samin tulevaisuuden suunnitelmat olivat olleet auki, eikä mieluista opiskelupaikkaa löytynyt. Sami päätti lähteä testaamaan ravintola- ja catering -alaa lukion jälkeen.

Lue lisää

Eve. Välivuosien aikana löytyi unelmien ala, liikuntabiologia

Eve päätti viettää lukion jälkeen välivuoden, sillä monet alat kiinnostivat, mutta mikään ei ollut ylitse muiden. Eve tiesi, että välivuosien aikana hän haluaa tehdä töitä, matkustella ja elää tapahtumarikkaita nuoruusvuosia.

Lue lisää

Timo. Metsätieteisiin välivuoden jälkeen

Timo päätyi lukion jälkeen viettämään yhden välivuoden metsätieteistä haaveillen. Päätös välivuodesta tuli luonnostaan, sillä hän halusi käydä armeijan ennen opintojen aloittamista.

Lue lisää
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista