Johannes. Viestintää opiskelemaan intin ja töiden kautta.

16.11.2022

Johannes ei hakenut abivuonna minnekään, sillä suunnitelmat olivat auki. Kirjoituksista tuli MMMEE -paperit, mutta selvää näkemystä ei ollut, minne lähteä pyrkimään. 

Vekaranjärven varuskuntaan Johannes ilmoittautui heinäkuussa, pian lakkiaisten jälkeen. Muita suunnitelmia ei ollut. 

 – Intissä olin silleen, että vois olla täällä vaikka pidemmän ajan ja jos oikein nappaa, niin tiedä vaikka pyrkis Kadettikouluun. Mutta johtajakaudella aloin miettimään, mitä oikein haluan elämälläni tehdä ja päätin, että joo, eipä se taida tätä olla.   

Armeijan päätyttyä Johannes etsiytyi töihin. Hän otti vastaan mitä sattui ensimmäisenä löytymään. Kesä kului vuokrafirman kautta varastotöissä. Säännöllinen palkka mahdollisti muuton omaan kämppään. Seuraavaksi työtehtävät vaihtuivat hieman vaativampiin, edelleen vuokrafirman kautta. Uudenkaan työtehtävän sisällöt eivät silti tarjonneet liiemmälti haasteita, eikä toki ollut tarkoituskaan. Kunhan olisi jotain tekemistä ja palkkaa tuli.  

 Ensilumien aikaan Johannes alkoi etsiskellä netistä tietoa koulutuksista, jotka häntä kiinnostaisivat.  

–  Ihan yksinkertaista. Tekaisin ruutupaperille listan asioista jotka mua kiinnostaa.
Täydentelin sitä listaa muutaman päivän. Sit karsin ja yliviivailin sitä listaa.  

Lopulta siinä oli ainakin "ihmiset, vaikuttaminen, kirjoittaminen, yhteiskunta" ja mitä niitä sanoja nyt oli. Äidinkieli ja YH oli lukiossa lempparit, joten kai se jotain suuntaa antoi. Sit Opintopolkuun ja aloin katsella koulutuksia tuosta vinkkelistä.  

Jouluun mennessä Johannes oli tehnyt suunnitelman, hän hakisi opiskelemaan Viestintää, paikkakunnalla ei ollut niin väliä, koska mitään pidäkkeitä ei ollut. Avoimeen yliopistoon hän ilmoittautui kahdelle Viestinnän kurssille. Tarkoitus ei ollut suorittaa monia kursseja, vaan saada näkemystä, kiinnostaako ala. Lisäksi oli Korona-aika ja Johanneksen elämä koostui lähinnä työssäkäynnistä ja kämpässä oleilusta. Opiskelu tuntui myös vaihtelulta ja antoi vähän sisältöä arkeen. 

Viestinnän kurssien sisällöt tuntuivat kiinnostavilta ja niinpä yhteishakuun lähti kolme viestinnän koulutusta, kolmeen eri yliopistoon. Varalta Johannes lisäsi vielä yhden suomen kielen ja kirjallisuuden koulutuksen.  

 –  Pistelaskurilla katsoin, et on hyvät mahdollisuudet päästä todistuksella sisään, jos ei mitään ihme pomppuja pisterajoissa tapahdu. Ja niinhän siinä kävi. Pääsin. En siihen ykköshakukohteeseen, mutta kakkoskohteeseen kyllä. Täällä ollaan. Opinnot on sujuneet ja oon viihtynyt.  

Johanneksen terveiset välivuotta viettäville/harkitseville:  

– Kirjotin ihan OK paperit. Niillä olis päässyt moneen paikkaan, jos vaan olis tiennyt minne hakee. Mut ajattelin, et intti alta pois ja sitten vasta haku. Intissä ollessa se haku vähän sit jäi. Tuli toinen välivuosi ja se meni töissä. Jälkikäteen ajateltuna ei haittaa yhtään et kypsyttelin valintaa.   

Muita välivuosikokemuksia

Kaisa. Tauon kautta kauneudenhoitoalalle

Kaisa lähti lukiosta ammattiopistoon opiskelemaan ratsastuksenohjaajaksi. Päätös tuntui siinä hetkessä oikealta, mutta jo vuoden aikana Kaisalle kuitenkin valkeni, ettei hän haluakaan rakkaasta harrastuksesta itselleen ammattia.

Lue lisää

Sami. Liikunnanohjaaja (AMK) -opintoihin välivuosien kautta

Lukiossa Samin tulevaisuuden suunnitelmat olivat olleet auki, eikä mieluista opiskelupaikkaa löytynyt. Sami päätti lähteä testaamaan ravintola- ja catering -alaa lukion jälkeen.

Lue lisää

Maija. Tarkoituksellisen välivuoden jälkeen kasvatustieteisiin

Maija valmistui lukiosta kolmessa vuodessa ja halusi jäädä tarkoituksellisesti välivuodelle. Hän oli pohtinut lukiossa mihin haluaisi, mutta koki tarvitsevansa hetken aikaa palautua lukio-opinnoista ja järjestellä elämää mieleisekseen.

Lue lisää
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista