Elias. Pääsykokeella tietotekniikan DI-opintoihin

09.06.2022

Abivuonna Eliaksen elämään tuli kaikkea muutakin kuin opiskelua ja arvosanat lähtivät laskuun. Keskivertopaperit kourassa lakki päähän ja lukiosta pihalle ihmettelemään, että mitäs nyt. 

– Ei ollut oikein selkeää kuvaa, minne hakisin. Tiesin jo lukiossa, ettei Ceen papereilla mennä minnekään suoraan, vaan pääsykokeisiin pitää panostaa. 

Kävin niissä tavallisissa pääsykokeissa, joissa moni muukin. Kauppiksen kokeeseen osallistuin vaan sen takia, kun ajattelin, että pelkästään hissan ja yyhoon kursseilla mennään sisään. Ei menty. Tais tulla kokeesta 11 pistettä, kun olis tarvittu jotain kolmekymmentä. Jonkin tradepaikan sain papereilla, mutten ottanut sitä vastaan, kun en ollut varma. No ei siinä mitään, syksyn ajan istuin kaupan kassalla ja sitten tammikuussa inttiin. 

Urheilullinen Elias pyrki ja pääsi sotilaspoliisiksi. Tavoitteena ei ollut poliisikoulutus, vaan päästä palveluksesta pois viimeistään yhdeksällä kuukaudella, korottaa yo-arvosanoja keväällä ja aloittaa syyskuussa opinnot yliopistossa, kauppatieteissä.  

Vartiovuorojen välillä Elias tankkasikin kirjoja, tarkoituksena nostaa yo-arvosanoja ja mennä kauppikseen. Elämä kuitenkin yllätti, sillä koronaepidemia esti Eliaksen osallistumisen korotusyrityksen, eivätkä kauppiksen pääsykokeet sujuneet toisella kertaa yhtään paremmin. 

– Pääsykokeissa tajusin, että en ollut oikeasti lukenut, vaikka intissä olevinaan luin. En päässyt.  

Edessä syyskuussa oli paluu kaupan kassalle ja välivuosi. Samalla Elias alkoi pohtia millaista työtä oikeastaan haluaisi tehdä ja mihin koulutukseen hakea.  

Elias vaihtoi pian työpaikkaa kaupasta teolliselle puolelle, laadunvalvojaksi. Työ tehdasympäristössä tutustutti hänet eri alojen insinööreihin, jotka kertoilivat Eliakselle työstään.   

Eliaksen mieleen alkoi piirtyä diplomi-insinöörin opinnot ja tuotantotalous. Yhteishakulomakkeeseen hän laittoi kaikki hakukohteet eri alojen insinöörikoulutuksia, sekä yliopistosta että ammattikorkeista. Ykkösenä tuotantotalous, kakkosena tietotekniikka.  

Eri vaiheiden kautta Elias päätyi tilanteeseen, jossa pääsykokeesta saadut pisteet eivät riittäneet ykköstoiveeseen, mutta kylläkin tietotekniikan diplomi-insinööriopintoihin eli kakkosvaihtoehtoon. Elias otti paikan vastaan ja aprikoi, että tuskin hakee enää tuotantotalouden puolelle. Takana on hyvin sujunut fuksivuosi tietotekniikan puolella. Opinnot ja ala tuntuvat kiinnostavilta ja omilta. 

Eliaksen terveiset välivuotta miettiville tai viettäville. 

–  Päätin kaupan kassalla, etten haluu työtehtäviin, jossa olen pyytämässä ihmisiltä rahaa. Enkä halua suoraan asiakastyöhön, enkä haluu olla lasten tai nuorten kanssa, enkä oikeastaan esimiehenä. Ei niitä paljoa vaihtoehtoja mulle jäänyt. Asiantuntijatöihin päätin, et tähtään.  

– Jos tulee välivuosi tai pari, niin se vaan saattaa selkiyttää ajatuksia. Ainakin mulle kävi niin.

Muita välivuosikokemuksia

Saara. Eri vaiheiden kautta kasvatustieteisiin

Saaran päätyi viettämään välivuotta, sillä hän ei osannut päättää selkeää jatko-opintopaikkaa, eikä halunnut menettää ensikertalaisen asemaa yhteishaussa. Se olisi saattanut myöhemmin vaikeuttaa korkeakouluun pääsyä.

Lue lisää

Aleksi. Hallintotieteitä, johtamista ja johtamisen psykologiaa opiskelemaan parin välivuoden jälkeen

Aleksi valmistui lukiosta neljään vuoteen ja tiesi haluavansa jatkaa korkeakouluopintoihin. Valmistumisen kynnyksellä hänellä ei kuitenkaan ollut selkeää näkemystä siitä, mille alalle haluaisi opiskelemaan.

Lue lisää

Emilia. Kauppatieteistä kohti kasvatustieteitä

Emilian tarina opiskelupaikan löytämisestä osoittaa kuinka tärkeää on seurata unelmiaan ja edetä kohti omannäköistä elämää. Hänen kokemuksensa korostavat itselleen armollisuuden tärkeyttä ja sitä, että mieli saa muuttua.

Lue lisää
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista