Markus. Historiaa opiskelemaan pääsykokeella

21.06.2022

– Lukiossa kiinnosti oikeestaan vaan yhteiskuntaoppi ja historia. Niistä otin kaikki kurssit mitä vaan pystyi.  

Markuksen puheesta kuultaa läpi, että lukio sujui perin kaksijakoisesti. Ensin olivat kiinnostavat oppiaineet, jotka sujuivat. Ja sitten ne aineet, jotka eivät. Tuloksena oli yo-todistus, jossa minimäärästä kirjoitettuja aineita löytyi arvosanoja historian laudaturista ruotsin beehen.  

– En tajunnut, miksi piti opiskella jotain banaanikärpästen risteytyksiä. Kemian pakollisesta kurssista sain 4½ ja fysiikka meni läpi viitosella, eikä ruotsin kielikään paljoo paremmin mennyt. Kansojen taistot, taloushistoria ja historian suuret linjat. Ne kyllä kiinnosti. 

Kirjoitusten jälkeen Markus kertoo laittaneensa paperit sisään luokanopettajan valintakokeisiin kahteen paikkaan, mutta lähinnä täyttääkseen pakkohaun vaatimukset. Armeijaan lähtö oli joka tapauksessa edessä kuukauden päästä lakkiaisista. Luokanopettajakoulutuksen ovet eivät pääsykokeiden kautta avautuneet, eikä se oikeastaan harmittanut.  

Ajatus oli hakea armeijan jälkeen uudemman kerran, mutta yhteishaku yksinkertaisesti unohtui. Armeijasta Markus kotiutui kesäkuussa tyhjän päälle. Edessä olisi välivuosi. Markus päätti hakeutua kouluun avustajaksi työmarkkinatuella, sillä opettajuus kiinnosti. Koulu, jossa Markus avusti, sisälsi vuosiluokat 1-9.  

– Rehtori, joka oli innokas reserviläinen, kysyi siinä syksyllä, että pitäisikö kersanttismies kasiluokan historian tunnin, kun sijaista ei saatu. Siitä se sitten lähti. 

Alkoi pääsykokeisiin valmistautuminen, kun päämäärä oli selvillä. Markus kertoo lukeneensa lukion historian kirjoja, historiallisia romaaneja, historiallisia tietokirjoja ja katsoneensa historiallisia dokumentteja. Panostus tuotti pääsykokeiden kautta opiskelupaikan ja nyt Markuksen opinnot ovat hyvässä vauhdissa. Tarkoitus on valmistua historian ja yhteiskuntaopin opettajaksi. Lisäksi Markus pohtii vielä tekevänsä rehtoriopintoja. 

– Jotenkin jälkikäteen näyttää niin selvältä, että historiaahan sitä minun piti lähteä lukemaan ja opettajaksi. En vaan sitä silloin heti lukion jälkeen tajunnut. Ehkä olin lukiossa vielä kypsymätön, en tiedä. Välivuosi armeijan jälkeen auttoi itseä pohdinnoissa, armeijaa en nyt sillai välivuodeksi laske. 

Markuksen terveiset välivuotta miettiville tai viettäville. 

– Muuta neuvoa en anna kuin et jos välivuosi tulee, koittakaa sen aikana katsella ja kuulostella itseänne vähän ulkopuolisen silmin. Mikä oikein kiinnostaa ja miksi ja sitten eikun sitä kohti.  

Muita välivuosikokemuksia

Olli. Yliopiston luennoilta uutta suuntaa

Eräänlainen välivuosi kului yliopistolla. Luennoilta löytyi suunta AMKiin.

Lue lisää

Kaisa. Tauon kautta kauneudenhoitoalalle

Kaisa lähti lukiosta ammattiopistoon opiskelemaan ratsastuksenohjaajaksi. Päätös tuntui siinä hetkessä oikealta, mutta jo vuoden aikana Kaisalle kuitenkin valkeni, ettei hän haluakaan rakkaasta harrastuksesta itselleen ammattia.

Lue lisää

Johannes. Viestintää opiskelemaan intin ja töiden kautta.

Abivuonna suunnitelmat olivat vielä auki

Lue lisää
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista