Arto. Viidennellä yrityksellä lääkikseen

07.06.2022

Arton matka lääketieteelliseen sisälsi käänteitä, jossa kaikki muu oikeastaan vaihtui, mutta vain päämäärä lääkikseen pysyi samana.

Kun katson taaksepäin, niin on jo vaikeeta muistaa, mitä milloinkin tapahtui. Aika on mennyt nopeesti. Helpompi ehkä sanoo, että oikeestaan koko paletti on mennyt uusiksi. Paikkakunta, parisuhde, kaverit.

Lukiossa Arton mieliin iskostui, että hän haluaa lääkäriksi. Arton matkaa lääkikseen voi kuvata luettelomaisesti näin: valmistuminen ylioppilaaksi. Ensimmäinen yritys. Armeijaan puoleksi vuodeksi, kotiutuminen ja opiskelua. Toinen yritys ja AMKiin hakeminen - hylkäys. Töitä ja valmennuskurssi. Kolmas yritys. Lisää töitä ja matkustelua. Neljäs yritys. Töitä ja lukemista. Viidennellä sisään.

– Ekalla kerralla suoraan lukion jälkeen lukeminen oli mitä oli. Silloin ei ollut todistusvalintaa ja kun on tasaiset magnan paperit, niin ei niistä myöhemminkään apua ollut. Kaikki pitäis uusia, eikä se nappaa. Et pääsykokeella vaan.

No, eka yrityksen jälkeen heinäkuussa sit inttiin ja puolella vuodella pois, että ehtii valmistautua taas valintakokeisiin. En päässyt silloinkaan. Jäin vielä kauemmaks ku ekalla kerralla. Hain silloin varalta myös AMKiin sairaanhoitajaksi ja silloin pääsykokeisiin kuului haastattelu. Sanoin, että jos valitaan tänne, niin yritän silti lääkikseen kunnes pääsen. Hylätty tuli.

Arton välivuosiin mahtuu kirjavaa palkkatyötä: kaupan kassana, HOP LOPissa, rakennusapulaisena, autovuokraamossa ja vuokratyötä. Tekevälle on töitä aina löytynyt.

– Kolmas haku oli ehkä suurin pettymys. Maksoin valmennuskurssin ku ajattelin, että sillä tavalla on pakko opiskella. Mut silloin oli vähän muuta mielessä, kun avopuolison kanssa asuttiin yhdessä ja oli sukset ristissä.

Kolmannen lääkikseen pyrkimisen jälkeen suuntana oli rinkka selässä kiertelemään maailmaa, jonka jälkeen oli taas puntaroitava, mitä tehdä. Päämäärä säilyi edelleen samana ja lopputulos oli harmillisen lähellä sisäänpääsyä. Silloin Arto päätti, että viides ja viimeinen hakukerta on se, jolla hän menee sisälle tai sitten on keksittävä jotain muuta.

 – Viidennellä kerralla luin, luin ja laskin tehtäviä joulusta asti, lopetin työt. Ostin valmennusmateriaalia. Vaihdoin paikkakuntaa, jonne pyrin ja lopulta pääsin. Nyt oikeastaan koko elämä on muuttunut siitä, mitä se oli vielä lukiossa.


Arton terveiset välivuotta viettävälle/harkitsevalle:

Pidä kiinni omista tavoitteista. Vuosi tai pari menee tosi nopeasti, jos välivuosia tulee.

Muita välivuosikokemuksia

Riina. Useiden välivuosien kautta kasvatustieteisiin

Lukion jälkeen Riina ei tiennyt lainkaan mitä haluaisi lähteä opiskelemaan. Yliopistotarjonnasta kiinnosti laajasti moni ala, eikä selvyyttä ajatuksiin tullut ensimmäisenä hakukeväänä.

Lue lisää

Emilia. Kauppatieteistä kohti kasvatustieteitä

Emilian tarina opiskelupaikan löytämisestä osoittaa kuinka tärkeää on seurata unelmiaan ja edetä kohti omannäköistä elämää. Hänen kokemuksensa korostavat itselleen armollisuuden tärkeyttä ja sitä, että mieli saa muuttua.

Lue lisää

Elias. Pääsykokeella tietotekniikan DI-opintoihin

Kahden välivuoden aikana löytyi ala, jota opiskelemaan Elias halusi.

Lue lisää
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista